پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جهت گیری های قانون گزاران به سمت نهادینه کردن و ترویج فرهنگ دینی در تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی مردم جامعه سوق پیدا کرد و تلاش هایی در این زمینه انجام شد که پس از گذشت سی سال تا کنون متاسفانه هنوز بخشی از زندگی ما رنگ و لعاب غربی داشته و سبک زندگی ما ترکیبی از سبک زندگی غربی ،اسلامی است.
از نظر و دیدگاه بسیاری از کارشناسان، علت پیدایش این مشکل این است که سبک زندگی ما ترکیبی از زندگی غربی و اسلامی گردیده بطوریکه نمازمی خوانیم، مسجد می رویم، خمس و زکات می دهیم، اما عروسی هایمان ،بازار واقتصاد و نوع پوشش مان و.... اسلامی نیست !
بی شک عوامل متعدد و گوناگونی در این زمینه نقش ایفا میکنند که باید بطور جداگانه و دقیق به بررسی هریک از آنها پرداخت و راه کارهایی برای جلوگیری از رواج آنها یافت.
وجود ماهواره ها و رسانه ها ،غفلت ،تنبلی و بی رغبتی اقشار مختلف جامعه برای آشنایی بیشتر با الگوهای دینی ،تقلید از رفتارهای فردی و غیر محتوایی ،تبعیت نظام آموزشی کشور از آموزه های علمی غربی و بسیاری از ریز فاکتورهای دیگر از جمله مواردی است که موجبات گسترش و ترویج فرهنگ و سبک زندگی غربی را میان مردم فراهم آورده و روز به روز با گذشت زمان با فاصله گرفتن از فرهنگ دینی اسلامی ؛ بنیان خانواده به عنوان یکی از مهمترین ارکان جامعه گسسته خواهد شد.
مطمئنا در این میان نمی توان نقش مهم و تاثیر گذار اساتید دانشگاه ها ،نخبگان،حوزه های علمیه و رسانه های جمعی در تمرکز بر روی ارز شهای دینی و نشر سبک زندگی اسلامی در جهت آشنا کردن جامعه کنونی با ارزش های اسلامی و التزام به این ارزش ها را برای ورود به دالان سبک زندگی اسلامی فراموش کرد....
همان طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز با طرح سوالات جامع و کاملی از سبک زندگی اسلامی در جمع ندیشمندان ،محققان و اساتید حوزه و دانشگاه در جهت تحکیم بنیان خانواده اهمیت این موضوع را بیش از پیش مورد توجه قرار داده اند خبرنگار خبرگزاری حوزه در کرمانشاه پای سخنان برخی از چهره های حوزوی نشسته و نظرات آنها را در این زمینه جویا شده است.
*نقش حوزه در تبیین سبک زندگی اسلامی
حجت الاسلام والمسلمین یاوری، دکترای تاریخ در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در کرمانشاه در این خصوص، ضمن تعریف کلی از سبک زندگی اسلامی به عنوان الگوی زندگی مبتنی براسلام گفت: پوشاک،مسکن،بازار،اماکن تفریحی،فضاهای آموزشی، خودآرایی و زینت و بهداشت از جمله مولفه هایی میباشند که باید در سبک زندگی اسلامی به آن توجه ویژه داشت.
حجت الاسلام یاوری با بیان اینکه در حوزه اندیشه، مبنای سبک زندگی اسلامی، هستی شناسانه و انسان شناسانه است، افزود: در بحث هستی شناسی و انسان شناسی به ترتیب معتقد به وجود مبدا و معاد و اختیار تام انسان در تبدیل او به انسان کامل هستیم این در حالی است که در سبک زندگی غربی این مبانی و پایه ریزی آن بر اساس مادیات و به طور کل مبدا و معاد را نفی کرده و شناخت انسان را از جهان تجربی و نه حقیقی و واقعی جلوه می دهند.
وی همچنین در ادامه با تاکید بر تنبلی مسلمانان در جهت آشنایی با مسائل و الگو های دینی، رسانه ها، به عنوان مروجین سبک زندگی مادی و نداشتن متنی منسجم در جهت استخراج سیره عملی اهل بیت(ع) را ازجمله عوامل تهدید کننده سبک زندگی اسلامی عنوان کرده و اظهارداشت: متاسفانه تا کنون هیچ مرکز و نهادی که در آن کارشناسان و محققان علوم دینی بتوانند شناسه ها و ارزش های زندگی اسلامی را ترویج و نشر دهند وجود ندارد در حالی که در غرب با تاسیس موسسه (تاریخ اجتماعی)،سبک زندگی مردم اروپا را شناسایی و ترویج می دهند.
*تهیه متون متناسب با سبک زندگی مردم ایران
این محقق حوزه، تهیه متون مناسب با سبک زندگی مردم ایران،تلاش برای نهادینه کردن سبک زندگی اسلامی با تاکید بر قرآن و سنت در مراکز علمی و اداری و همچنین تهیه ابزار مناسب در پاسخگویی به شبهات و ترویج و تبیین
سبک زندگی اسلامی را از جمله وظایف اصلی حوزه های علمیه و نخبگان دانشگاهی در این خصوص عنوان کرد.
حجت الاسلام یاوری در ادامه با اشاره به اینکه ترس دشمن ازعمل ماست و هرچه پایبندی و عمل بیشتر باشد آسیب نیز کمتر است اضافه کرد: دنیا گرایی و نگاه مادی به دنیا و علاقه و حب به دنیا باعث می شود که آرزوهای دنیوی
داشته باشیم و قیامت و مبدا را فراموش کنیم با فراموشی مرگ، گناه اتفاق می افتد و با رویداد گناه سبک زندگی ما عوض می شود.
*نقش صدا و سیما
وی همچنین از امر به معروف و نهر از منکر به عنوان یک نقش ابزاری و نه محتوایی یاد کرد وابرازداشت: صدا سیما به عنوان یک ابزار نمایشی می تواند بستر ترویج سبک زندگی اسلامی را مهیا کرده و محتوای آن را حوزه های علمیه تهیه کنند.
حجت الاسلام یاوری در پایان، مراجعه به قرآن و سنت معصومین(ع)را مهمترین منبع سبک زندگی اسلامی عنوان کرد و گفت: بهترین الگو برای تحقق سبک زندگی اسلامی اهل بیت (ع) هستند.
*چرا مردم از سبک زندگی اسلامی دوراند
حجت الاسلام خانلری، استاد حوزه و دانشگاه نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان این که طی چند دهه گذشته تعارض در مباحث نظری و عملی مسئولین موجبات بی اعتنایی برخی از مردم به آموزه های دینی و سبک زندگی اسلامی وفرهنگ خودی را فراهم آورده است، اظهارداشت: اگر مسئولین نهاد ها و ارگان های دولتی و فرهنگی خوب عمل می کردند مردم اینگونه سرخورده نمی شدند.
این محقق دانشگاه با اشاره به وجود 22 نهاد وسازمان و مرکز متولی مسائل فرهنگی در کشور گفت: عدم شایستگی چینش نیروهای فرهنگی ،نداشتن برنامه،نقشه ومتولی فرهنگی خاص و واحد و ناموفق بودن سیستم برخوردی،فرهنگی و امنیتی همه و همه دست به دست هم داده اند تا خروجی فرهنگی ما در ترویج سبک زندگی اسلامی ضعیف عمل کند.
حجت الاسلام خانلری ادامه داد: هرچند دشمن ضعیف است، ولی ما آنقدر ضعیف عمل کردیم که بخاطر ضعفمان در بحث ترویج الگوهای غربی ونشر آن در جامعه برما غلبه کرد.
وی همچنین با بیان اینکه ظواهر در جامعه اسلامی ما ظواهر مناسبی نیست گفت: با توجه به تهدیدات دشمن مردم اصیل و ریشه دار ملت ایران باید بیش از این، فرهنگ و شعائر دینی را رعایت کنند.
حجت الاسلام خانلری از امربه معروف و نهی از منکر به عنوان کلید حل مشکلات زندگی اسلامی و نظام فکری اسلامی یاد کرد و بیان داشت: امربه معروف و نهی از منکر، تنها تکلیف فردی و حکومتی است که به وسیله آن می توان ،فضائل،کمالات انسانی و دینی را حفظ کرده و از تهدید ها مانع شد.
*ماهوارهها تهدید جدی سبک زندگی اسلامی
این استاد حوزه و دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود از ماهواره ها و وسائل ارتباط جمعی به عنوان تهدید جدی سبک زندگی اسلامی و تزلزل بنیان خانواده و تخریب فکر و روح و روان مردم جامعه علی الخصوص جوانان یاد کرد
وی تاکید کرد: استفاده ناصحیح از وسائل ارتباط جمعی و تکنولوژی باعث ایجاد تعارض بین روش زندگی سنتی و مدرنیته شده که اندیشه های معارض غربی را در فکر و ذهن مردم جای داده و روز به روز موجبات دوری از فرهنگ و سبک اصیل زندگی اسلامی را فراهم آورده است.
این استاد حوزه، با اشاره به اینکه چرا باید با وجود فرامین قرآن کریم و دستورالعمل های اهل بیت(س) بازهم به دنبال نسخه های غربی برویم تصریح کرد: اندیشه ها و سبک زندگی غربی حاکمیت نفس اماره و مبانی غیر اخلاقی و غیر ارزشی به مسائل زندگی است.
حجت الاسلام خانلری در پایان خاطرنشان ساخت: سبک زندگی اسلامی روشی است که در آن زندگی مبتنی بر ارزش های دینی، قرآنی و تعالیم اسلامی مورد تایید قرآن و سیره پیامبراکرم(ص) می باشدکه خلاف این مفهوم تهدید جدی زندگی مردم جامعه اسلامی است.
*سبک زندگی اسلامی به حاشیه رفته است
حجت الاسلام حسینی کیا، نماینده طلاب کرمانشاه در حوزه علمیه قم نیز چشم وهم چشمی در زندگی شخصی و عدم اطلاع رسانی صحیح سبک زندگی اسلامی را از جمله عوامل تهدید کننده زندگی اسلامی عنوان کرد و اظهارداشت: زیبایی های سبک زندگی اسلامی آرامش و تقرب الهی است که باید مردم به دنبال آن بروند.
وی، بالا رفتن آمار طلاق، افزایش نرخ بیکاری ،ایجاد پدیده های نوظهور را از جمله تبعات ترویج سبک زندگی غربی در جامعه یاد کردو افزود: متاسفانه سبک زندگی اسلامی در جامعه ما به حاشیه رفته است.
این استاد حوزه، در ادامه با طرح این پرسش که چرا با وجود الگوهای رفتاری دینی اسلامی از پیغمبر مکرم اسلام(ص) و زهرای مرضیه در دین، بازهم به سراغ الگوهای غربی می رویم تاکیدکرد: نخبگان و اندیشمندان اسلامی خود عامل های عملی می باشند که باید با ترویج الگوهای رفتاری سیره اهل بیت (س) یک قدم بزرگ در رسالت تبلیغ و نشر دین بردارند.
این مقام مسئول، ضمن اظهارنگرانی از فاصله ایجاد شده میان ما و زندگی اسلامی گفت: با توجه کردن بیش از پیش به رفاهیات و امکانات دنیوی و الگو برداری از زندگی غربی این فاصله روز به روز بیشتر می شود.
*سبک زندگی اسلامی با تکنولوژی منافات ندارد
وی همچنین در پاسخ به این سوال که در سبک زندگی اسلامی استفاده از تکنولوژی های روز چه جایگاهی دارد پاسخ داد: استفاده از تکنولوژی روز باسبک زندگی اسلامی منافاتی ندارد به شرط اینکه با جهت دهی درست و عدم وابستگی همراه باشد.
به گفته وی،هرکس می خواهد از دنیای خود به خوبی استفاده کند واین دنیا را معبر خوبی برای آخرت خود قرار دهد سبک ومدلی بهتر از سبک زندگی دینی پیدا نمی کند، چرا که خالق دین و دنیا یکی است و آن کس که دین را خلق کرده دنیا را نیز خلق کرده است.